Zonta International
Zonta is een wereldwijde organisatie van vrouwen die hun talenten vrijwillig inzetten om de algemene situatie van vrouwen en meisjes te verdedigen, te verbeteren en te versterken, zowel regionaal als internationaal.
​
Ze engageren zich om dit te doen op wettelijk, politiek, economisch, sociaal, medisch en professioneel vlak.
Internationaal werkt Zonta samen met Unifem en Unicef in de ontwikkelingslanden, waar het grootschalige projecten uitvoert, die ondersteuning bieden op het gebied van onderwijs, welzijns- en gezondheidszorg.
Met het project “Violence against women and children” vraagt Zonta wereldwijd de aandacht voor dit vraagstuk van onrecht en geweld.
Zonta International is opgericht in 1919 in Buffalo (USA) en is een niet-gouvernementele (ngo) organisatie.
Wereldwijd zijn er zo'n 35 000 leden in 70 landen.
​
Zonta werkt samen met gelijkgezinde organisaties die de rechten van vrouwen erkennen en hen helpen hun doel te bereiken. Zo heeft Zonta International een consultatief statuut bij ECOSOC en een internationale adviserende bevoegdheid bij de Council of Europe, UNO, UNESCO, UNICEF, UN-WOMEN, ILO, de Internationale Vrouwenraad enz.
We believe all women can embrace who they are,
can define their future, and can change the world.
Onze Missie
Zonta International is een toonaangevende wereldwijde organisatie van professionals die vrouwen wereldwijd mondig maken door service en belangenbehartiging.
Onze visie
Zonta International ziet een wereld waarin vrouwenrechten worden erkend als mensenrechten en elke vrouw haar volledige potentieel kan bereiken.
In een dergelijke wereld hebben vrouwen toegang tot alle middelen en worden zij op gelijke voet met mannen vertegenwoordigd in besluitvormingsposities.
In zo'n wereld leeft geen enkele vrouw in angst voor geweld.
Doelstellingen van Zonta International
Zonta International en onze leden werken op internationaal, nationaal en lokaal niveau om onze visie te realiseren op een wereld waarin vrouwenrechten worden erkend als mensenrechten en elke vrouw haar volledige potentieel kan bereiken, waar vrouwen toegang hebben tot alle middelen en vertegenwoordigd in besluitvormingsposities op gelijke voet met mannen, en waar geen enkele vrouw leeft uit angst voor geweld.
​
​
Build a better world for women and girls
1. Een geloofwaardige en zichtbare stem
Met focus op:
Geweld tegen vrouwen
Klimaat rechtvaardigheid
Vrouwen in besluitvorming
Gelijkheid in opleiding
2. Club succes
​Door ons te concentreren op clubsucces behouden we een sterke ledenbasis ter ondersteuning van het werk dat we doen om een ​​betere wereld voor vrouwen en meisjes op te bouwen.
3. Leiderschap en duurzaamheid
Bestuur, leiderschap en interne structuren worden aangepakt om de effectieve verwezenlijking van Zonta’s missie mogelijk te maken. Duurzaamheid is cruciaal voor alle acties bij het opbouwen van een gelijke, verantwoordelijke, groene en schone toekomst waarin de mensenrechten van vrouwen en meisjes worden erkend en geïmplementeerd.
Salla Tuominen: Intern President
4. Betrokkenheid van het publiek en bondgenoten
Om de missie en stem van Zonta verder uit te dragen, ontwikkelt Zonta samenwerkingen met gelijkgestemde organisaties. Enkele van de ondernomen acties omvatten het verbeteren van de communicatie tussen Zonta en haar partners en medewerkers, het uitbreiden van partnerschapsmogelijkheden en meer.
Service projecten
Alle clubs geven een deel van hun fondsen aan de Zonta International Foundation – Zonta’s International charity – om service projecten, die vrouwen ondersteunen en empoweren, in ontwikkelingslanden te steunen.
Deze projecten worden dikwijls in samenwerking met international organisaties uitgevoerd, zoals met United Nations e.g. UN Women, UNICEF and United Nations Population Fund.
Wil je daar meer over weten, kijk dan eens op de website van Zonta International
​
Internationale serviceprojecten voor 2024-2026
​
* Global Program to End Child Marriage in 12 countries: fase 3
Het doel is de stem en keuzevrijheid van adolescente meisjes te vergroten, alsook de middelen en kansen voor hen en hun families. De juridische en politieke actie te versterken om kindhuwelijken te voorkomen en om adolescente meisjes die gehuwd, gescheiden of weduwe zijn te steunen. - 1 500 000 USD - partner UNFPA and UNICEF USA
​
* Voorkomen van, door het klimaat veroorzaakt, gendergerelateerd geweld (GBV) en andere schadelijke praktijken.
En dit door middel van met elkaar verweven innovatieve benaderingen en gemeenschapsgerichte interventies in Madagaskar, Mozambique en Zuid-Soedan, enkele van de landen die wereldwijd het meest kwetsbaar zijn voor klimaatverandering. In samenwerking met UNFPA (United Nations Population Fund)
​
* LAAHA: A VIRTUAL SAFE SPACE FOR WOMEN AND GIRLS
Laaha, het allereerste digitale webgebaseerde platform dat UNICEF met vrouwen en meisjes uit door crisis getroffen regio’s heeft opgezet, heeft twee hoofddoelen:
1. Vergroten van de kennis over gendergerelateerd geweld (GBV) en seksuele en reproductieve gezondheid (SRH) door meisjes en vrouwen kwalitatieve en nauwkeurige informatie te bieden over menstruatiegezondheid en -hygiëne, gezonde relaties, hoe ze veilig kunnen blijven en hun rechten kennen, financiële geletterdheid , vrouwelijke anatomie en diensten voor vrouwen en meisjes die te maken krijgen met geweld. Op termijn zal deze digitale ruimte het gevoel van een veilig sociaal netwerk repliceren dat fysieke veilige ruimtes bieden.
2. Verminder van het isolement door veilige ondersteuningsgebieden voor adolescente meisjes op te bouwen via peer-to-peer-verbindingen via een gemodereerd gebruikersforum.
​
​
​
I